Кулинарен уикенд

Част първа: Данаил

В крайна сметка реших, че е време да започнем със захранването - Данаил даваше всички сигнали, че е готов: основният е, че ни гледа с огромен интерес, когато ние ядем. Първото блюдо беше варен морков, вчера. И той си го хапна, без да му мигне окото, буквално. Никакво плезене и плюене.
Малкият мъж отказваше последните седмици да пие мляко от шише - просто не искаше, аз знам, че може, но въпреки всичко аз бях изпаднала в леко нервно състояние. Една мацка вчера ми препоръча да пробвам друг вид бутилка/беберон и май намерихме решение - поне днес след порцията морков изгълта тренировъчната доза за отрицателно време. А морковът беше посрещнат с усмивка. Следващата спирка мисля да е зелени фасулчета - има замразени, че сега не е много сезон за пресни зеленчуци.

Но така неусетно минахме на следващата фаза - приучването към твърда храна.

Част втора: Ноеми

След като изчетох чиклит от библиотеката, реших, че е време за малко сериозна литература. Влезнах в секцията за възпитание и вниманието ми грабна Възпитание по френски: Френските деца не хвърлят храна (мой свободен превод след обиколка по руските сайтове, за по-добра идея виж оригинала тук). Чете се като роман, но е базирано на научни изследвания, които са обобщени около впечатленията на майката американка.

Освен че вчера вечерта сложих по съвет на книгата Данаил буден да заспи (последните седмици заспиваше, хранейки се), реши да изпробвам рецептата за кейк, който всички френски тригодишни деца приготвяли сами. Разбира се с помощта на Ноеми. Тя се забавлява прекрасно, дори реши каква екстра да му сложим - какао. Шоколадчетата отгоре ги боцна също тя - собственоръчно.

Щети: пренебрежителни. Тестото е с добра консистенция, за да не може да хвърчи много из кухнята. Ще бъде повторено с други екстри.

За тези, които искат да пробват сами, ето рецептата.


gateau au yaourt 

(демек сладкиш с кисело мляко)
  • 2 чаши пълномаслено кисело мляко (по 250 г)
  • 2 яйца
  • 2 чаши - или според предпочитанията , по-малко - захар
  • ванилия
  • 1/2 чаша олио
  • 4 чаши брашно
  • 1,5 ч,л. сода бикарбонат 
  • екстри на вкус, например: 2 чаши замразени плодове, 1 чаша натрошен шоколад...

Смесват се яйцата и захарта, киселото мляко, ванилията и олиото. Отделно се обърква брашното и содата, които след това се добавят към яйцата. Изсипва се в намазнена тава (или форми за мъфини, ако фурната ви е кофти като нашата, направихме половин доза = 12 мъфина) и се пече 35 мин на 185 градуса. Надига се много и препоръката е да се яде с малка крем фреш (crème fraîche).

Добър апетит!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец